Ideoita äitienpäivälahjaksi osa 1 – tärkeimmät keittiövälineet

Äitienpäivä on taas aivan nurkan takana. Viimeistään nyt kannattaa ruveta miettimään, mitä tuolle maailman tärkeimmälle ihmiselle lahjaksi hankkii. Parhaat äitienpäivälahjat kun ovat käytännöllisiä, mutta silti erityisiä. Käydäänkin siis ensiksi läpi yksi ensimmäisenä mieleen tulevista vaihtoehdoista: apuvälineet keittiössä puuhasteluun!

Mitä kaikkia keittiövälineitä keittiössä tarvitsee?

Keittiö on jokaisen kodin sydän: sinne kokoontuu koko perhe työpäivän jälkeen viettämään yhteistä aikaa ja nauttimaan hyvästä ruoasta.

Jotta keittiön sydän sykkisi mahdollisimman elinvoimaisesti, pitää sieltä löytyä kaikki, mitä kokkaamiseen tarvitsee. Kattilat, pannut ja padat ovat jokaisen keittiön perustarpeistoa, mutta myös muut tarpeelliset välineet on hyvä olla saatavilla.

Mitkä tarvikkeet tekevät keittiöstä keittiön? Kymmenen kohdan lista auttaa hahmottamaan, mitä jokainen kotikokki valtakuntaansa tarvitsee.

Astiat

Astiasto on keittiön tärkein ja kaunein kokonaisuus. Lasit ja mukit kantavat mukanaan muistoja elämän varrelta, ja useimmiten jokaisesta keittiöstä löytyy ainakin yksi todella ruma mutta sitäkin rakkaampi kahvikuppi.

Astiasto kertoo omaa tarinaansa asukkaiden tyylitajusta ja elämänhistoriasta: olipa astiasto antiikkia tai uusinta designia, se on jokaisen keittiön kruunu.

Ruokailuvälineet

Itse suosin aidosta teräksestä valmistettuja ruokailuvälineitä, jotka eivät vääntyile edes perunoita muusatessa. Laadukkaat veitset ja haarukat kiiltävät kauniisti juhlakauttauksessa, ja häälahjaksi saadut hopeaottimet kruunaavat pöydän. Ei ole aivan sama, millä lusikalla soppaa lautaselle kauhotaan.

Kattilat ja padat

Kattiloita ja patoja on hyvä löytyä keittiöstä useita varsinkin, jos perhe on kasvanut monilukuiseksi. Tefloninen pannu takaa sen, että kastike ei pala pohjaan, ja teräksiset kattilat pysyvät hyvinä vuosikausia. Kansista kannattaa pitää hyvä huoli, sillä ne tuppaavat katomaan ajan kuluessa.

Kapustat ja vispilät

Erilaisia kapustoja ja lastoja kannattaa ehdottomasti hankkia hyvä kokoelma, sillä niitä ei ole koskaan liikaa. Hyvä valikoima sisältää niin puisia, muovisia kuin metallisia välineitä erilaisille ruoille ja valmistusastioille.

Veitset ja leikkuulaudat

Veitset ja leikkuulaudat kannattaa valita huolella, sillä mikään ei ole sen ärsyttävämpää kuin vääränlainen tai tylsä veitsi, joka ei leikkaa edes tomaattia siististi. Veitsiä on hyvä olla sileitä ja sahalaitaisia erilaisten raaka-aineiden käsittelyyn.

Leikkuulauta äitille
Hyvä leikkuulauta sekä veitsi

Paras leikkuulauta on ehdottomasti keraaminen, kivinen tai lasinen. Muovinen tai puinen lauta nimittäin kerää vuosien varrella sellaisen määrän pöpöjä, että heikompaa hirvittää. Kovan laudan pinta sen sijaan ei kärsi terävästäkään veitsestä.

Vedenkeitin

Vedenkeitin palvelee niin teenjuojia kuin ruoanlaittajia. Keitinveden saa lämpimäksi hetkessä, jos kiire yllättää, sillä keitin keittää veden huomattavasti tavallista levyä nopeammin. Varaa keittiöön keitin, joka on riittävän suuri koko perheen tarpeisiin.

Kahvinkeitin

Suomalainen koti tarvitsee kahvinkeittimen. Harvassa on nimittäin sellainen koti, jossa yksikään asukki ei juo kahvia, sen verran intohimoinen kahvikansa me suomalaiset olemme. Paras aamukahvi syntyy laadukkaalla keittimellä, vaikka siihen joutuisi investoimaan satoja euroja.

Mikroaaltouuni

Mikro on jokaisen kiireisen työläisen paras apuväline. Tai no, auttaa se, vaikka ei niin kiire olisikaan: mikäpä olisi kiireettömänä viikonloppuna parempaa kuin lämmittää mikrossa omin käsin kaupasta ostettu valmispitsa.

Mikro on keittiön siunaus, sillä se sulattaa kaiken yhdessä hujauksessa. Sen kun kaivat pakastimesta lempiruokasi ja lämmität sen mikrossa herkulliseksi yhdessä hujauksessa.

Blenderi

Itse en selviäisi keittiössä ilman blenderiä. Olen erilaisten smoothieiden ja pirtelöiden himokuluttaja, enkä muista aamua, jolloin en olisi nauttinut omasta pakastimesta taiottua marjapirtelöä aamupalaksi.

Blenderiä voi käyttää myös esimerkiksi kasvissosekeittojen sekä kastikkeiden valmistukseen. Käyttämättä tämä kone ei jää takuulla!

Sähkövatkain

Nyt, kun päästiin makean pariin, täytyy nostaa esille vielä yksi jokaisen keittiön tärkeimmistä työvälineistä, nimittäin sähkövatkain.

Suomalaiset ovat kakkuhullua kansaa, johan sen kertovat television lukuisat kakkukilpailut. Sähkövatkaimen kaveriksi kannattaa hankkia ainakin muovinen taikinakulho, nuolija sekä tietenkin pullasuti. Näiden avulla kotiväki pysyy kakuissa niin arkena kuin juhlana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *